Natuurlijke leiders zijn geboren verhalenvertellers. Volgens Mike Myatt (Forbes) gaan leiderschap en storytelling hand-in-hand. Leiders die het vermogen missen om de kracht van verhalen aan te wenden, missen een essentiële component van leiderschap, het verhaal. Als je ooit gegrepen bent door een getalenteerde verteller die je door zijn welsprekendheid en wijsheid heeft beïnvloed, zoals Joseph Campbell, dan begrijp je de kunst van storytelling. Storytelling vereist talent, oefening en discipline, maar het is de investering waard. Het verhaal is de motor achter succesvolle communicatie van de corporate boodschap. Goede verhalen kenmerken zich door hun veelzijdige toepassingsmogelijkheden, ze kunnen persoonlijk worden overgedragen of door beeld, tekst of social media.

De tijd is rijp

Onze voorouders leerden voornamelijk door het overdragen van verhalen van generatie op generatie. In de loop der tijd is veel verloren gegaan, behalve de waarde van het verhaal. Dankzij de nieuwe media is het zelfs eenvoudiger geworden om verhalen te versterken. Het potentieel is nu groter dan ooit. Je weet pas hoe goed je verhaal is, als het wordt gedeeld. Storytelling is de initiator van betrokkenheid en passie en levert de energie die innovatie aanwakkert. Het is een magneet die aantrekkingskracht genereert en een onmisbaar instrument voor leidinggevenden.

Bezieling telt

Een authentiek verhaal heeft z’n eigen DNA, maar is daarmee niet automatisch uniek. De juiste verhalen spreken je emotie aan, maar ook je logica, ze ondersteunen je overtuigingen en versterken je positie. Sterke verhalen dagen uit en betrekken, informeren, overtuigen, entertainen, mobiliseren en inspireren. Goede leiders begrijpen dat verhalen leermogelijkheden in zich dragen en creëren gedenkwaardige ervaringen. Gebruik jij het verhaal al bewust en consistent om een effectief leider te zijn? Of nog beter: leer je anderen hoe zij de kracht van het verhaal kunnen gebruiken? In een marine wervingsspotje werd de vraag gesteld ‘Als iemand een verhaal over je leven zou schrijven, zou iemand ‘t dan lezen?’ Die vraag is heel relevant voor ieder van ons, maar zeker als je de pretentie hebt om leiding te geven.

Verhalen zetten in beweging

Leiders hebben niet alleen de vaardigheid om een verhaal te vertellen, maar ook het vermogen om via dat verhaal mensen in beweging te brengen. Met een verhaal dat de collectieve ambitie belichaamt, zet je de toon en bouw je aan een gewenste cultuur. Het helpt om afstemming te realiseren, een visie over te brengen, een merk te laden, verwachtingen te managen, teamgeest te versterken, talent aan te trekken zorgen te temperen, spanning te verminderen en conflicten op te lossen. Verhalen creëren vertrouwen door te verbinden op gedeelde basisbehoeften van mensen. Als het klopt, wil je het onthouden, zie je de relevantie voor de uitdagingen die voor je liggen en wil je actie nemen en deelnemen. Het verhaal van de leidinggevende geeft kleur aan gedeelde ervaringen en geeft context aan overtuigingen.

De intenties zichtbaar maken

In de verhalen van leidinggevenden wordt ook duidelijk vanuit welke waarden zij  in het leven staan. Verhalen onthullen karakter of het gebrek daaraan. Dat wil zeggen dat storytelling evenzeer misbruikt kan worden om te bedekken, misleiden, manipuleren of propageren. Dergelijke verhalen kenmerken zich vaak door het veelvuldig gebruik van de woorden ‘ik’ en “mij” en een focus op eigenbelang. Authentieke verhalen daarentegen gaan juist van binnen naar buiten, zijn gelardeerd met ‘wij en ‘ons’. Goede leidinggevenden begrijpen dat een verhaal het meest krachtig is als het hoop en bemoediging oproept, als het inspireert tot eenheid en samenwerking en wanneer het herkenbaar is door de menselijke maat.

Elkaar verheffen

Wijze leiders weten dat storytelling een effectieve methode is om betrokkenheid, openheid en dialoog te stimuleren en om tot een gemeenschappelijke taal te komen. Misschien de meest waardevolle toepassing van story is om de schijnwerpers te zetten op diegenen die vaak vergeten worden. Op de werkbijen, de mensen achter de schermen, de ondersteuners, degenen die zich dienstbaar opstellen en onvoorwaardelijk loyaal zijn. Degenen die storytelling gebruiken om de bijdragen van anderen te waarderen, zijn de echte verbinders, degenen die aanwezige kracht versterken en nieuwe mogelijkheden dichterbij brengen.

Storytelling hoort dus in het leiderschapsrepertoire. Het begint met de basis, het verhaal zelf. Vertel het goed en je zult succes hebben, maar alleen als je het eerst geloofwaardig aan jezelf kunt vertellen.

Bron: forbes.com

Aanvraag Whitepaper Organisatielied

Vul uw emailadres in en ontvang de gratis whitepaper.

Bedankt!

Aanvraag Whitepaper Power the Future

Vul uw emailadres in en ontvang de gratis whitepaper.

Bedankt!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang de gratis whitepaper.

Bedankt!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang de gratis whitepaper.

Bedankt!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang de gratis whitepaper.

Bedankt!

Aanvraag Whitepaper WerkenBij.FM

Vul uw emailadres in en ontvang de gratis whitepaper.

Bedankt!